RESEÑA DE LA JORNADA SOBRE DERECHO Y DEPORTE ORGANIZADA POR LA UNIVERSIDAD OBERTA DE CATALUÑA EL 23.5.97.

UNIVERSIDAD OBERTA DE CATALUÑA.- Barcelona, 24.5.97.

El secretari d'Estat de l'Esport, Pedro A. Martín Marín, va exposar ahir els principals eixos de la reforma de la llei de l'esport que prepara el Govern central, en el marc de la Jornada sobre dret i esport organitzada per la UOC en col.laboració amb la lliga ACB de bàsquet. Martín Marín va participar en la taula rodona sobre "Ley 10/1990 del deporte": valoració i perspectives per a la seva reforma, juntament amb el seu antecessor, Javier Gómez Navarro, i l'exsecretari d'Esports de la Generalitat, Josep Lluís Vilaseca.

Martín Marín va exposar les línies principals de la reforma de la llei de l'esport que actualment prepara el Govern. El secretari d'Estat de l'Esport va dir que "cal limitar la intervenció de l'administració pública només allà on sigui necessari", i va afegir que s'ha de "crear un nou marc de relació entre el Consell General de l'Esport i les federacions, fomentant la capacitat d'autoorganització d'aquestes últimes". D'altra banda, va explicar que "l'Estat mantindrà la coordinació de les diferents institucions en l'àmbit de l'esport universitari".

El responsable estatal de l'Esport va manifestar també que "s'han d'aproximar les societats anònimes (S.A.) esportives al marc de les S.A. per tal que no hi hagi un tracte discriminatori entre ambdues fórmules jurídiques".

Per la seva banda, Gómez Navarro considera que la reforma que prepara el Govern "trenca el model global del sistema de responsabilitats, fet que obre la porta a la fallida de clubs sense que ningú no se'n faci responsable". En aquest sentit, l'exsecretari d'Estat de l'Esport va manifestar que és contradictori que "es declari el futbol d'interès general i es pretengui liberalitzar el funcionament dels clubs".

Gómez Navarro va fer una valoració positiva de la llei del 1990, de la qual en va ser impulsor i considera que "la fórmula de les S.A. esportives s'adequa al model mercantil de l'esport professional actual". Segons l'exsecreatari, la llei del 1990 "va permetre sanejar els clubs gràcies als 16.000 milions que van rebre". Pel que fa a les lligues professionals, Gómez Navarro va dir que són necessàries perquè cal que hi hagi una institució que coordini els clubs, però va precisar que en el cas del futbol "se li van donar més competències de les que podia assumir".

Josep Lluís Vilaseca va fer un recorregut històric per la legislació esportiva a l'Estat, i va mostrar la seva discomformitat amb la fórmula de les S.A. esportives, "que ha propiciat que algunes persones s'hagin apoderat dels clubs per diferents motius, però gairebé mai des del punt de vista esportiu".

Vilaseca es va referir també a la lliga de futbol i va manifestar que, en aquest sentit, "la llei tenia un defecte de base: els interessos i la importància diferents que hi ha entre els clubs que la formen no es reflecteix en les quotes de poder en no haver un sistema de vot ponderat". També va defensar una major autonomia per a les federacions autonòmiques.

Durant la jornada es van realitzar tres ponències: Els drets d'imatge dels esportistes, a càrrec d'Àngel Baena, professor de Dret Fiancer de la UAB; La resolució de conflictes en l'àmbit esportiu, a càrrec de Massimo Coccia, professor de Dret Internacional de la Universitat de Roma, i Esport i Dret a la Informació, que va fer el catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Complutense de Madrid, Santiago Muñoz Machado. La jornada va ser inaugurada pel secretari de l'Esport de la Generalitat, Fidel Sust.